October 14, 2022

5G-Netwerken worden steeds belangrijker voor bedrijven

Algemeen

Steeds meer brancheorganisaties pleiten voor meer ruimte op het 5G-net voor lokale, privé netwerken voor slimme toepassingen. Denk hierbij dan aan camerasystemen, medische hulp op afstand en politiedrones.

Steeds meer bedrijven, lokale en landelijke overheid en hulpdiensten zoals de politie maken veel gebruik van slimme camerasystemen en drones. Deze diensten zijn erg afhankelijk van een veilige en stabiele verbinding met het 5G-netwerk. Mocht deze verbinding wegvallen dan is dit een groot probleem voor alle gebruikers.

Het hebben van een eigen 5G-netwerp is zeer belangrijk voor veel bedrijven. Deze bedrijven kunnen bottom-up verbinden op grond van hun eigen eisen. Dit zijn eisen zoals Betrouwbaarheid, veiligheid en beschikbaarheid.

Nederland loopt achter met de 5G-netwerken. In onze buurlanden wordt er al veel meer ingezet op de privé netwerken. Op dit moment wordt er af en toe een ‘5G-pioneerband’ geveild. Dit is een privé netwerk van 100 megahertz. Dit terwijl telecomaanbieders drie keer zoveel krijgen. Om plekken zoals schiphol of de Rotterdamse haven goed te runnen heb je meer dan 100 megahertz nodig, volgens Claessens Van der Sijs.

De meeste netwerken die worden opgezet zijn bedoeld voor massacommunicatie. Dit komt omdat netwerken rendabeler zijn met meer gebruikers.

Klanten die u voorgingen

Wanneer mogen wij uw naam hier aan toevoegen?