November 4, 2022

Autokosten worden steeds vaker onderschat

Algemeen

Autobezitters onderschatten steeds vaker de kosten van een auto. Deze onderschatting ligt gemiddeld op de €221 per maand. Terwijl dit in de meeste gevallen het dubbele uiteindelijk blijkt te zijn. Dit komt omdat de meeste mensen alleen maar kijken naar de brandstofkosten. De afschrijving, carport of de verplichte parkeerplaats hier worden vergeten.

De afschrijving is het verschil van de aanschafwaarde en de restwaarde bij de verkoop van de auto. Om deze waarde goed te bepalen spelen veel factoren mee. Dit zijn factoren zoals het merk, model, kilometerstand en leeftijd van de auto. Gemiddeld gezien daalt elke auto tussen de 10% en 20% in waarde per jaar.

De maandelijkse kosten variëren ook heel erg per woonplaats. De verzekering of eventuele parkeervergunning is niet in elke stad of dorp even duur. In grote steden zal een parkeervergunning veel duurder zijn dan een dorpje verderop. De bereikbaarheid met de auto naar de woning is vaak ook verbonden aan de woningprijs. Een woning die je goed kan bereiken met de auto zal dus vaak duurder zijn.

Tijdens het aankoopproces worden vaak alleen maar de vaste kosten berekend. Dit is de belasting, verzekeringen en aankoopprijs. De variabele kosten zoals onderhoud, brandstof en afschrijving vergeet men vaak mee te nemen in het kostenplaatje.

Klanten die u voorgingen

Wanneer mogen wij uw naam hier aan toevoegen?