December 23, 2022

Bijtelling voor zakelijke auto: meerderheid van SKRRS-leden blijft betalen

Algemeen

Het einde van het jaar is bijna hier en voor veel mensen betekent dit dat ze moeten beslissen of ze bijtelling voor hun zakelijke auto willen betalen of niet. Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen (SKRRS) heeft onder haar leden een enquête gehouden waarbij werd gevraagd of ze in 2023 bijtelling wilden betalen. Uit de resultaten bleek dat 68% van de leden bijtelling zal blijven betalen, terwijl bijna 12% van de groep wel zal wisselen.

Ongeveer 7% van deze groep zal overstappen op een 500 kilometer verklaring, wat betekent dat ze geen bijtelling meer hoeven te betalen vanaf 1 januari 2023. Aan de andere kant zal 5% juist wel van de 500 km verklaring afstappen en dus bijtelling gaan betalen. In vergelijking met het vorige jaar lijken de leden nu minder geneigd om te wisselen, want toen wisselde bijna een kwart van de groep naar wel of niet bijtellen.

Kilometerregistratie
Als je ervoor kiest om gebruik te maken van een 500 kilometer verklaring, ben je verplicht om een rittenadministratie bij te houden. Volgens de enquête doet 23% dit door middel van een app, 18% door middel van een systeem met het Keurmerk Ritregistratiesystemen en 7% door middel van een systeem zonder keurmerk. 41% gebruikt Excel en 11% registreert hun kilometers op een andere manier.

De voordelen van een ritregistratiesysteem
Het gebruik van een systeem met het Keurmerk Ritregistratiesystemen heeft een aantal duidelijke voordelen. Naast het gemak van een kwalitatief goed systeem dat alles bijhoudt en waarbij je alleen nog hoeft aan te geven wat het doel van je rit is (privé of zakelijk), ben je ook verzekerd van een 100% sluitende rittenadministratie die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst.

Belastingdienst
De Belastingdienst werkt alleen met systemen die voorzien zijn van het Keurmerk Ritregistratiesystemen in een "verlicht" regime. In dat geval gaan zij ervan uit dat de rittenregistratie sluitend is en ze controleren alleen nog of een rit zakelijk of privé is. Bovendien voldoen deze kwaliteitssystemen aan de strengste regels op het gebied van privacy en fraudebestendigheid.

Klanten die u voorgingen

Wanneer mogen wij uw naam hier aan toevoegen?