September 9, 2022

Fossielvrij staal de toekomst van de voertuigen productie

Algemeen

De productie van auto’s heeft nog veel aandacht nodig om het duurzamer te maken. Uit cijfers blijkt dat de staalindustrie goed is voor zo’n 7 procent van de totale CO2-uitstoot. Dat dit beter moet is ondertussen duidelijk geworden.

Autoproducenten zijn al lange tijd bezig om hun eigen productieproces te verduurzamen. Uit een CO2-voetafdruk van Volvo Cars blijkt dat de staalproductie bij brandstofauto’s 35 procent is van de totale CO2-voetafdruk. Bij elektrische modellen is dit 20 procent.

Fossielvrij staal lijkt de toekomst te zijn voor de gehele voertuigenindustrie. Steeds meer autoproducenten zijn overtuigd dat fossielstaal de toekomst gaat zijn voor de voertuigenindustrie. Volvo cars heeft al een overeenkomst met de staalfabrikant voor fossielvrije staal van SSAB. Dit zou in 2026 gerealiseerd moeten zijn zodat het kan worden toegepast op productieauto’s.

Ook Mercedes is hard bezig om zo snel mogelijk fossielvrij staal te kunnen gebruiken. Zo heeft het Duitse automerk al een samenwerking met H2 Green Steel (H2GS). Dit is een bedrijf dat op commerciële schaal mogelijk wil maken voor een grote productie van fossielvrij staal. Naar verluid wilt H2GS 5 miljoen ton aan fossielvrij staal per jaar produceren.

Fossielvrij staal is niet alleen interessant voor autoproducenten. Ook toeleveranciers zijn erg geïnteresseerd in deze nieuwe ontwikkeling. Zo heeft het Franse bedrijf Faurecia ook al een samenwerking met SSAB. Faurecia ziet meer mogelijkheden in het fossielvrije staal voor onder andere het frame van autostoelen. Hier gaat het Franse bedrijf onderzoek naar doen of dit mogelijk is.

Klanten die u voorgingen

Wanneer mogen wij uw naam hier aan toevoegen?