August 26, 2022

Handgeschakeld of toch liever een automaat?

Algemeen

Handgeschakeld of toch kiezen voor de automaat? Veel mensen verkiezende automaat boven een handgeschakelde auto. Hier richt de volledige auto-industrie zich ook op. De handgeschakelde versnellingsbak verdwijnt hierdoor relatief snel al. Maar is dit nou zo erg?

Grote merken zoals Mercedes en Volkswagen hebben al aangekondigd dat alle nieuwe modellen een automatische versnellingsbak krijgen. Populaire Volkswagens zoals de VW Passat en VW Tiguan worden vanaf nu alleen nog maar geleverd als automaat. Andere VW modellen moeten het nog even doen met de handgeschakelde versnellingsbak tot het einde van dit decennium.

Zo’n 10 jaar terug begon de automatische versnellingsbakdoor te breken. Van de Nederlandse autoverkoop was toen 19 procent automaat. Dat het steeds populairder wordt is te merken aan de cijfers van BOVAG en RAI Vereniging. Hieruit bleek dat in 2020 al 58 procent van de Nederlandse autoverkoopautomaat was. De automaat wordt met het jaar populairder en het aanbod stijgt enorm.

Lang werd er gezegd dat een handmatig geschakelde versnellingsbakzuiniger om zou gaan met de brandstof. Dit is tegenwoordig niet meer zo door de komst van de automaat met dubbele koppeling. De komst van de elektrische auto lijkt de doorbraak te zijn om meer automaat te rijden. De techniek van het elektrisch rijden wordt gepaard met een automatische versnellingsbak.

Naast dat een automaat geen overbodige luxe is in een auto is het tegenwoordig ook zuiniger.

Klanten die u voorgingen

Wanneer mogen wij uw naam hier aan toevoegen?