May 6, 2022

nieuwe rijhulpsystemen verplicht in 2022

Algemeen

De hoeveelheid automobilisten die er zijn over de hele wereld blijft toenemen, steeds meer mensen zijn instaat om een auto in bezit te hebben. Dit zorgt er wel voor dat onder andere de Nederlandse wegen steeds voller worden, en het risico op een ongeluk groter wordt. Daarom worden er voortdurend nieuwe veiligheidseisen gesteld aan de nieuwe auto’s die worden geproduceerd.

Vanaf juli 2022 zullen er in nieuwe auto’s ADAS systemen zitten, dit zijn rijhulpsystemen die de kans op een ongeluk minimaliseert. Het is wel van groot belang dat bestuurders die met een rijassistentiesysteem rijden weten hoe deze tewerk gaat. Het systeem is nou eenmaal nog niet feilloos en kan je dus niet 100% op vertrouwen. Dit komt doordat het wegennet nog niet genoeg is gestructureerd om de rijassistentiesystemen in alle situaties te laten werken.

In 2019 werden er door de EU al meer eisen gesteld aan nieuwe voertuigen, zo moet elk voertuig dat sinds eind 2019 is gemaakt de volgende systemen bevatten: Achteruitrijcamera, gegevensrecorder voor incidenten, intelligente snelheidsbegrenzer, noodremsysteem, parkeersensoren, rijbaanassistentie, verbeterde veiligheidsgordels, vermoeidheids- en smartphonegebruik waarschuwingen, voorbereidingen voor een alcoholslot en een voorruit met veiligheidsglas om zwakke weggebruikers bij aanrijdingen te beschermen.

Uit onderzoek van de VZR (vereniging zakelijke rijders)blijkt dat 45% nog nooit heeft gehoord heeft van ISA. De naam ISA laat men denken dat het een snelheidsbegrenzer is die gebruik maakt van verkeersbordherkenning. Alleen ISA is heel iets anders. ISA is een rij hulpsysteem dat doormiddel van je cruise control, navigatie en verkeersbord herkenning de maximaal toegestane snelheid laat zien. Dit gebeurt doormiddel van geluidsignalen of een knipperend symbool. Dit kan ook worden ingesteld als een lichte rem ingreep als je te hard rijdt.

Klanten die u voorgingen

Wanneer mogen wij uw naam hier aan toevoegen?