November 11, 2022

Onderzoek over de onbelaste reiskostenvergoeding

Algemeen

Uit opdracht van de belastingdienst heeft er een onderzoek plaatsgevonden over het gebruik van de onbelaste reiskostenvergoeding. Uit dit onderzoek zijn er verrassende resultaten gekomen. Onder meer dat zeker negen op de tien bedrijven een reiskostenvergoeding aanbied. De meerderheid hiervan vergoedt alleen woon-werkverkeer.

Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in het zakelijke reisgedrag van werknemers. Het ging hier om werknemers in loondienst en zelfstandigen dat gebruikmaken van onbelaste reiskostenvergoeding. Uit dit onderzoek kwamen een aantal verrassende resultaten dat samen is gevoegd om met een stevig voorstel te komen om een aanpassing te maken in de reiskostenvergoeding.

De meest opvallende resultaten waren dat de helft van de werknemers dat gebruik maakt van reiskostenvergoeding er wekelijks gebruik van maakt. Gemiddeld rijden werknemers 120 kilometer per week voor woon- werkverkeer. Ook zien we dat bijna iedereen een reiskostenvergoeding neemt zodra hij wordt aangeboden. Toch zien we ook dat door de reiskostenvergoeding mensen sneller geneigd zijn om weer op kantoor te werken desondanks de thuiswerkvergoeding.

Van de 1.734 Nederlandse respondenten werken ze gemiddeld 4,2 dagen in de week. Ongeveer de helft maakt gebruik van een auto/motor van de zaak. De overige 50% kiest voor een eigen auto of het openbaar vervoer.

Klanten die u voorgingen

Wanneer mogen wij uw naam hier aan toevoegen?