October 23, 2023

Berekening BTW aftrek over privégebruik auto van de zaak

Belastingdienst

Voor wie is deze rekenhulp bedoeld?

Rekent u voor de btw een personenauto of een bestelauto tot uw bedrijfsvermogen? En gebruikt u of uw personeel deze auto ook privé? Met deze rekenhulp berekent u de btw die u voor het privégebruik moet betalen.  

Voor de berekening heeft u een sluitende rittenregistratie nodig. Heeft u die niet? Dan kunt u de rekenhulp niet gebruiken.

Tip: rijdt u weinig privékilometers? Dan kan het de moeite waard zijn om toch een kilometeradministratie bij te houden. Vaak betaalt u dan minder btw voor het privégebruik.

Over deze rekenhulp

Uit uw sluitende rittenregistratie blijkt wat de verhouding is tussen zakelijk gereden kilometers en privékilometers. Voor een sluitende rittenregistratie kunt u gebruik maken van een systeem met het Keurmerk RitRegistratieSystemen of met de boordcomputer taxi (BCT). U mag uw zakelijk en privé gereden kilometers ook op een andere manier in uw administratie bijhouden.  

De verhouding tussen zakelijk gereden kilometers en privé kilometers is de basis voor de btw die u moet betalen. U betaalt btw over het werkelijke privégebruik.  

Heeft u meerdere auto’s? Dan moet u uit uw administratie blijken welke kosten bij welke auto horen. U moet de berekening met de rekenhulp voor iedere auto apart maken.  

Met de rekenhulp kunt u voor 2020 berekenen hoeveel btw u moet betalen voor het privégebruik van de auto van de zaak.


Heeft u vragen? Neem contact op!

Één van onze professionals staat u graag te woord om al uw vragen te beantwoorden.

Bel ons op +31 (0)30-63 55 700

Klanten die u voorgingen

Wanneer mogen wij uw naam hier aan toevoegen?