October 23, 2023

Omzetbelasting

Belastingdienst

Er is veel onduidelijkheid over het berekenen van de omzetbelasting, die een ondernemer terug mag vragen, als het gaat om de autokosten. Samen met de Belastingdienst hebben wij dit voor u in begrijpbare taal uitgewerkt.

Een ondernemer mag de omzetbelasting die drukt op de autokosten bij de maandelijkse of kwartaalaangiften terugvragen. Maar, jaarlijks moet de btw, die zit op het gedeelte van het privégebruik van de auto, worden aangegeven en betaald. 

Wanneer er een rittenregistratie van de auto aanwezig is, moet op basis van de verhouding privé en zakelijke kilometers, de te betalen omzetbelasting worden berekend. Wanneer er géén rittenregistratie aanwezig is, moet de te betalen omzetbelasting forfaitair (een veronderstelde situatie) worden berekend tegen 2,7% (of in specifieke gevallen 1,5%) van de cataloguswaarde van de auto. Voor de omzetbelasting blijft, ook als de auto meer dan 15 jaar oud is, de oorspronkelijke cataloguswaarde de grondslag voor deze berekening. 

Daarnaast is van belang, dat (anders dan bij de inkomstenbelasting en de loonbelasting) woon-werkverkeer voor de omzetbelasting als privékilometers worden aangemerkt. Voor de omzetbelasting is het daarom van belang, dat van een individuele berijder de woon-werkkilometers als zodanig kunnen worden gekwalificeerd. 

Het is mogelijk dat de berekening van de omzetbelasting op basis van het werkelijke (privé en zakelijk) gebruik gunstiger uitpakt dan de forfaitaire berekening. Daarvoor is wel inzicht nodig in het karakter van de ritten. Met MyFMS heeft u hét juiste fiscale rittenregistratiesysteem in huis. U heeft direct inzicht in rijafstanden en reistijden. Door middel van een schakelaar boekt u automatisch de aard van de rit (zakelijk/privé) en met een druk op de knop heeft u een totalisering van alle zakelijk en privé gereden ritten.

Interesse? Kijk op onze website voor meer informatie of neem contact met ons op!


Meer informatie over rittenregistratie? Klik hier.

Heeft u vragen? Neem contact op!

Één van onze professionals staat u graag te woord om al uw vragen te beantwoorden.

Bel ons op +31 (0)30-63 55 700

Klanten die u voorgingen

Wanneer mogen wij uw naam hier aan toevoegen?