January 10, 2023

Auto Tim en Tom weer als nieuw

CoronelDakar

Auto Tim en Tom weer als nieuw

Tim en Tom Coronel hadden er na hun koprol in de zevende etappe van de Dakar Rally2023 geen rekening mee gehouden dat zo’n crash nog allerlei gevolgschade kan veroorzaken. Sinds de achtste etappe weten ze dat. Op de rustdag in Riyadh werd de Century daarom helemaal binnenste buiten gekeerd en zelfs voorzien van en nieuwe motor. “We gaan met een vrijwel nieuwe auto beginnen aan het tweede deel”, vertelde Tim.

In de achtste etappe viel er van alles van de auto en ging er van alles kapot. De enige reden die daarvoor was te bedenken, was de viervoudige koprol van een dag ervoor. “Een schokbreker gaat niet kapot als er geen gat te bekennen is waar jein bent geklapt”, weet Tim. “En de motor houdt er ook niet zomaar mee op. Die heeft in die crash ook een flinke tik gekregen, dat is duidelijk.”

De motor van de Century plofte onderweg van de finish van de proef naar het bivak in Riyadh. Dat bivak bereikten Tim en Tom dus opnieuw op sleeptouw achter een vrachtwagen. De monteurs dachten aan de rustdag alleen niet genoeg te hebben en begonnen meteen om middernacht, nadat Tim en Tom waren gearriveerd. “Voordat ze zijn gaan slapen, hadden ze de motor er al uitgehaald”, vertelt Tim. “Vanochtend om zeven uur zijn ze verder gegaan. We hebben van Century een gebruikte, maar wel goede motor van Brian Baragwanath gekregen en die hangt er nu in. En verder hebben ze alles vernieuwd wat vernieuwd kon worden. Er is zo ongelooflijk veel werk verzet, ik kan er alleen maar enorm veel bewondering en dankbaarheid voor hebben.”

Tim kijkt uit naar de tweede week. “We doen niet meer mee voor het klassement, maar we willen nog wel laten zien dat we thuishoren op de plek waar we reden.” Vanaf dinsdag wachten de deelnemers nog vijf etappes waarvan er drie in het beruchte Empty Quarter zijn. De Rubʿ al-Khali, zoals de regio in het Arabisch heet, is het grootste gebied met onafgebroken zand en duinen ter wereld en staat bekendom haar onherbergzaamheid zowel als haar schoonheid. De negende etappe brengt de deelnemers eerst in zuidoostelijke richting naar Haradh. In totaal bedraagt de etappe 710 kilometer, 439 kilometer tellen mee voor de wedstrijd.

Klanten die u voorgingen

Wanneer mogen wij uw naam hier aan toevoegen?