January 10, 2022

Tim & Tom Coronel stappen uit de Dakar

Algemeen

De 49-jarige tweelingsbroers Tim enTom Coronel zullen niet van start gaan in de achtste etappe van de Dakar Rally.Dit maakte ze kort voor de start bekend. Vanwege een blessure aan de rug vanTim is doorgaan niet verantwoord. Al in de zesde etappe kwam deze blessure aanhet licht, maar door behandeling van de fysiotherapeut zijn ze toch van startgegaan in etappe zeven. Dat ging niet gemakkelijk, maar de twee haalde definish. Maandagochtend bleek het toch niet te gaan en zelf intensieve fysiotherapiemaakte hier geen verschil.

Tom Coronel: “De gezondheid gaat voor. Tim kan amper lopen. Hij heeft de Dakarnu vijftien keer gedaan, ik tien keer. Volgend jaar is er weer één”.

Wij als sponsor van de broers zijn super trots op het duo. Ze hebben ensuper resultaat neergezet. Wij steunen de beslissing van het stel en staanachter de heren. Gezondheid gaat inderdaad voor alles!

Aan de start van de achtste etappe stonden de broers op de twintigste plaats inhet algemeen klassement van de auto’s. Koploper Nasser Al Attiyah stond op vieruur voorsprong. Hieronder nog even een recap van de laatste paar dagen van dezewaanzinnige deelnemers:

Dag 5
In onze vorige post lees je alles over de eerste 4 dagen in de Dakar Rallyvan de broers en vanaf dag 5 had je nog van ons tegoed. De vierde etappe wasgelijk de langste en dat vroeg veel van mens en materiaal. De Century heeft zichde hele race goed gehouden en ook nu waren er geen problemen verwacht, maar hetwas niet gemakkelijk. Snelheid was nu niet meer het belangrijkste, maar steadyrijden wel. Met een mooie pace reden ze de etappe netjes uit en noteerde ze de28e tijd.

Een wedstrijdproef van 465 kilometer met gemene sprongen, snelle stukken enhoge duinen was de opdracht. Tim: “De auto is nog heel en wij zijn nog heel”. Inde bivak in Riyad beztten ze na dag 5 de negentiende plaats met maar 5minuutjes achterstand op Carlos Sainz op plaats 18.


Dag 6
In de vijfde etappe van de Dakar 2022 was er toch wel een spannendmomentje voor Tim en Tom Coronel. Het resultaat was niet verkeerd; de 26stetijd, maar het ging bijna helemaal mis. Ze gleden uit de bocht en klapte hardop een bult. Het ging net goed na een sprong van 15 meter.

Ook was het eventjes zoeken welke kant ze op moesten, maar ze gingen wel veelsneller dan de afgelopen dagen. Een mooi tempo dus! Ze begonnen de auto weersteeds meer aan te voelen en ook deze dag hield de auto zich goed. Ook leverdedit 1 plekje winst op ten opzichte van gisteren en eindigen ze op plek 18 inhet algemeen klassement auto.


Dag 7
Vandaag rijden de auto’s en de trucks de route die de motoren gisterenhebben gereden en storten ze zich in een 348 kilometer lus ten zuiden vanRiyad. Nog nooit hebben de broertjes zo hoog en zo goed ervoor gestaan in de Dakarals nu. Morgen een rustdag dus ze zijn klaar voor deze rit.

In slechts 3 uur en 22 minuten (15 minuten en 55 seconden achter de etappewinnaarOrly Terranova) gaan ze de finish over en dat is goed voor plek 16 in hetalgemeen klassement.

De broers konden met hun Century een goed tempo aanhouden. “Navigeren gingsuper, het rijden ging super. Tot in het begin van de duinen, op ongeveer 40kilometer voor de finish”, vertelt Tom. “Daar maakten we een sprongetje van eenduin en moesten we het tempo wat laten zakken, omdat Tim zijn rug bezeerde. Wehebben rustig gereden daarna.”

Na flink wat massages voelt Tim zich een stuk beter en na de rustdag gaan zezeker door.
“Dat we er halverwege de rally zo goed voor staan – zestiende in het klassement– is voor ons een droom die uitkomt.” “Dat gaan we nu niet laten lopen”, zeiTim. “We zijn er nu en we gaan het afmaken.”

Rustdag 8
Met de flinke klap in de zesde etappe waar de rug van Tim Coronel een blessureopliep hadden ze deze rustdag zeker nodig. De broers dachten dat het eindeDakar was, maar uit de scan die gemaakt was, was niks ernstigs te zien. De voortdurendemassages om die spieren los te krijgen, leken te werken. Hij kon weer lopen en wilmorgen zeker in de auto stappen.

De eerste week is super gegaan, met een welverdiende plaats 17 als kers op de taart(nadat een straf van vijf uur voor Giniel de Villiers werd teruggedraaidzakten ze een plekje). De mannen waren dik tevreden en het team doet het goed.Iedereen kent zijn rol en de ervaring werpt zijn vruchten af.


Dag 9
Etappe 7 werd op 75 procent gereden en dat was jammer. Door de geblesseerderug van Tim konden ze niet vol gas naar Al Dawadimi. Dat had ook een mindereeindplek als gevolg, namelijk de 37ste tijd. Ze waren te rustig ompijn en verdere blessures te vorkomen. Als de auto in de vering gaat, voel jedat namelijk best wel in je lichaam.

Veel duinen werden er gereden, van kleine in het begin tot grotere op het eindein de proef, gevolgd door wadi’s met stenen. Waar de eerste lekke band van derally ook werd gereden. De steen was over het hoofd gezien. Snel de bandvervangen en weer door! 42 minuten achter op de etappewinnaar Sébastien Loeb endaardoor een lichte zakking naar plaats 19.

Dag 10 en tevens de laatste dag
Helaas bleek Tim toch te veel last van zijn rug te hebben om door te gaan.De broertjes balen er flink van maar vinden het niet verantwoord om te startenaan de achtste etappe in week 2 van de Dakar. Een Dakar die heel succesvol wasvoor de gebroeders Coronel en waar het allemaal heel goed leek te gaan.

Wij hebben er in ieder geval van genoten en blijven jullie van informatie voorzien van de andere hoogtepunten uit de Dakar.

Klanten die u voorgingen

Wanneer mogen wij uw naam hier aan toevoegen?