June 24, 2022

Youngtimer regeling gaat onder de loep

Algemeen

Voor veel ondernemers speelt het zakelijk rijden een grote rol, en zeker als ze door een speciale constructie de bijtelling van een wagenkunnen verlagen. Dit is erg populair bij de youngtimer rijders, die hebben nu nog erg veel geluk gehad met de youngtimer regeling. Iedereen die zakelijk rijdt met een youngtimer geniet op dit moment van maar 22% bijtelling. Maar dit gaat op de schop.

De plannen zijn gemaakt om vanaf 2026 te stoppen met de youngtimer regeling. Dit is een regeling die geldt voor alle auto’s die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn. De nieuwere zakelijke auto’s hebben een bijtelling van 22% over de nieuwwaarde van de auto. Bij de youngtimers geldt een regeling van 35% dat niet wordt berekend over de huidige marktwaarde van het voertuig.

 

Maar hoe voordeling is nou de youngtimer regeling?

De youngtimer regeling geeft maar een effect op ondernemers, dat is het rijden met veel belastingvoordeel. De bijtelling ligt procentueel een stuk hoger, maar dit wordt berekenend over de huidige marktwaarde van het voertuig. Dat bedrag wordt ook jaarlijks minder aangezien de marktwaarde enorm daalt van youngtimers. Dit brengt ons op het volgende rekenvoorbeeld:

·      Jongere auto met een nieuwwaarde van ongeveer €30.000 met een bijtelling van 22% komt neer op een bedrag van €6.600,- dat er per jaar bovenop komt.

 

·      Bij een youngtimer met een marktwaarde van €4.000,- wordt een bijtelling van 35% gerekend. Dit komt neer op een bedrag van €1.400,- dat er dat jaar op het belastbaar inkomen komt.


Helaas verdwijnt deze regeling, dit komt door een belastingplan dat is opgemaakt door alliantie. Hieruit blijkt dat de huidige constructie het veel aantrekkelijker maakt om vervuilend te gaan rijden. De wagens van 15 jaar terug voldoen nou eenmaal niet aan de huidige milieunormen. De vele uitstoot zorgt ervoor dat het moeilijker is de Europese milieudoelen te halen. De alliantie benoemt dat de bijtelling niet meer in verhouding staat met de vervuiling die ze achterlaten.

Het belasting plan heeft nog geen plan voor een reconstructie maar wilt deze regeling zo snel mogelijk de deur uit hebben.

#MyFMS #Youngtimer #regeling #alliantie

Klanten die u voorgingen

Wanneer mogen wij uw naam hier aan toevoegen?